Raadgevingen en tips om de goedkoopste autoverzekering in België te vinden!

Vragenronde

Autoverzekering voor oldtimers.

Oldtimers winnen sterk aan populariteit en zijn voor vele eigenaars het voorwerp van een passionele hobby. Maar ook voor deze “oudjes” moet een autoverzekering worden afgesloten.

Dat kan vaak onder speciale voorwaarden.

Een oldtimer is meestal een verzamelvoertuig of een vrijetijdsvoertuig dat slechts beperkt wordt gebruikt. Vaak in omstandigheden met een laag risico, zoals een clubmeeting of een ontspannen ritje in het weekend.

Een beperkt risico, betekent meestal ook een lagere premie voor de BA autoverzekering, die verplicht is voor elk voertuig dat zich op de openbare weg begeeft.

Oudere wagens worden doorgaans bestempeld als classic car of youngtimer als ze minstens 15 jaar oud zijn, of als oldtimers wanneer ze 25 jaar of ouder zijn (30 jaar in Wallonië).

Een oldtimer kan als dusdanig zijn ingeschreven met een O-plaat, wat een gunstiger fiscaal regime (BIV, verkeersbelasting) toelaat, of als een “gewone” wagen.

Verzekeraars bieden soms specifieke formules aan voor classic cars of oldtimers met een gunstiger tarief voor de BA autoverzekering en zelfs de mogelijkheid om ook een omniumverzekering af te sluiten. Het feit dat de eigenaar zich dagelijks meestal met een ander voertuig verplaatst en daarmee dus de meeste kilometers rijdt en het grootste risico op een ongeval loopt, laat de verzekeraars toe specifieke autoverzekeringen voor classic cars of oldtimers aan te bieden.

Er bestaan gespecialiseerde makelaars, maar ook maatschappijen als Ethias bieden deze specifieke autoverzekeringen aan. Vaak worden er wel enkele voorwaarden gesteld om het risico ook in de realiteit te beperken.

Zo eist de verzekeraar meestal dat het voertuig enkel voor privédoeleinden wordt gebruikt. Professionele of commerciële verplaatsingen, woon-werk-verkeer of schooltrajecten zijn niet toegelaten. Normaal is er geen beperking op het aantal afgelegde kilometers of de duur van het gebruik (bv. enkel overdag).

De meeste verzekeraars willen graag een totaalpakket aanbieden voor het “wagenpark” van hun klanten. Zo worden vaak formules op maat aangeboden, met eventueel soepelere voorwaarden naargelang het profiel van de bestuurder(s) en de mogelijkheid om oldtimers ook tegen brand of omnium te verzekeren.

Dat laatste is niet onbelangrijk aangezien sommige zeldzame en exclusieve voertuigen héél veel geld waard zijn.

De oldtimersverzekering is niet alleen beperkt tot personenwagens. Meestal is het ook mogelijk oude militaire voertuigen, vrachtwagens of motoren die nog steeds de openbare weg op gaan te verzekeren onder vergelijkbare voorwaarden.

* CTA: Ontdek de gunstigste oldtimerverzekering op deze website