Raadgevingen en tips om de goedkoopste autoverzekering in België te vinden!

Vragenronde

Ik rijd niet veel, dus betaal ik minder voor mijn autoverzekering

Een tiental autoverzekeringsmaatschappijen verzekeren de burgerlijke aansprakelijkheid auto voor een lagere premie als ik minder dan 10.000 km per jaar (soms 12.000) rijd.

Ik zou niet aarzelen om deze kilometerverzekering te nemen als ik minder reed. Voor mijn autoverzekering betalen in functie van aantal effectief afgelegde kilometers lijkt me inderdaad eerlijk.

Maar hoe ken ik het aantal afgelegde kilometers van mijn wagen op 1 jaar?

Een gemiddelde zou trouwens correcter zijn.

Ik heb hiervoor aan Car Pass gedacht, maar hierover kan ik niet beschikken omdat ik mijn wagen niet verkoop. Het gaat om een document dat enkel beschikbaar is bij de aankoop of verkoop van een wagen. Jammer want anders wist ik na elk bezoek aan de keuring hoeveel kilometers ik had afgelegd. Mijn wagen is wel 15 jaar oud, maar passeerde zopas nog de technische controle en is in topvorm.

Ik had er niet aan gedacht de kilometerstand van het vorige keuringsbewijs op te schrijven. Dat werd ingehouden en in ruil kreeg ik het nieuwe keuringsbewijs. Zoals gewoonlijk heb ik er niet een gedacht de kilometerstand ergens te noteren. Natuurlijk kunnen de onderhouds- en herstelfacturen van de garage me nog een oplossing bieden.

Om te besparen met deze kilometerverzekering mag er niet meer dan 10.000 à 12.000 km per jaar gereden worden. Anders val je onder een « normale » premie.

De maatschappij Corona Direct is toch de enige die een echte kilometerverzekering aanbiedt, omdat de premie van uw autoverzekering wordt berekend in functie van het aantal afgelegde kilometers volgens een proportionaliteitsregel. Ook de omnium premie wordt berekend in functie van het aantal kilometers. De daling of stijging is evenredig.

De andere maatschappijen passen een forfaitaire reductie van uw premie van uw autoverzekering toe wanneer u een vooraf bepaald aantal kilometers overschrijdt. Ze breiden deze korting ook uit naar de omniumverzekering en soms zelfs naar de bestuurdersverzekering.

Deze korting varieert tussen 5 % en 25 % van de basispremie voor de BA autoverzekering. De verzekeraars koppelen er wel bepaalde voorwaarden aan vast zoals de minimum leeftijd van 26 jaar en/of een lage bonus-malus graad.

Ze bereiden deze korting ook uit naar de omniumverzekering en soms zelfs naar de bestuurdersverzekering zoals de verzekeraar AXA. Deze korting varieert tussen 5 % en 25 % van de basispremie voor de BA autoverzekering. Touring Verzekeringen is het gulst. Om het aanbod aan kilometerverzekeringen in detail te vergelijken moet u zeker een kijkje nemen op deze pagina van de website www.autoverzekering-berekenen.be.

Hoe blijft de verzekeraar op de hoogte van het aantal afgelegde kilometers?

Hij vraagt me mijn kilometerstand mee te delen. Jaarlijks organiseert de verzekeraar ook controles van het aantal kilometers dat u heeft afgelegd. Na een ongeval volgt eveneens een controle.

Als u meer kilometers dan voorzien heeft afgelegd, vraagt Corona u een supplement op uw premie van uw autoverzekering. Reed u minder, dan krijgt u een vermindering van uw premie op uw autoverzekering. De andere maatschappijen – buiten Corona dus – weigeren u deze korting op de premie, maar vragen wel een verhoging als u meer hebt gereden. U kan tot 50% minder aan premies op uw autoverzekering betalen als uw weinig kilometers doet. Persoonlijk, kijk ik best de facturen van mijn garagist na om te zien of een kilometerverzekering de moeite waard is.